Δημιουργία Comic


 

"Σχήματα και εικόνες ευρισκόμενα εσκεμμένα σε σειρά με σκοπό να μεταδώσουν πληροφορίες ή να προκαλέσουν μια αισθητική αντίδραση από τον χρήστη".

 

                                                                                                   Σκότ Μακ Λάουντ

 

Το Comic που είναι γνωστό και ως ένατη τέχνη, είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από εικόνες που τις περισσότερες φορές συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου ή λεζάντες.                               
Scan Pic0001 447 x 600
531416 3416253412308 76647303 n 424 x 600Ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για να εικονογραφηθούν καρικατούρες και για να διασκεδάσουν με απλές και συνηθισμένες ιστορίες, έχουν πλέον εξελιχτεί σε μορφή τέχνης. Τα πιο συνηθισμένα είδη κόμικς είναι τα κόμικς στριπ σε εφημερίδες και περιοδικά, όπου μια μικρή ιστορία ξετυλίγεται μέσα σε τρία ή τέσσερα καρέ και οι μεγαλύτερες ιστορίες σε ειδικά περιοδικά, εικονογραφημένες νουβέλες και άλμπουμ, γνωστές απλά σαν κόμικς ή βιβλία κόμικς.

Τα κόμικς γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα στην Αμερική, κυρίως από τις ιστορίες με υπερήρωες εταιριών όπως η "DC Comics" και η "Marvel comics". Στην Ευρώπη υπήρχε μια μικρή σκηνή, που ξεκίνησε με πρωτοπόρους τους Βέλγους και  εκδόσεις όπως ο "Τεντέν" και το περιοδικό "Spirou". Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την άφιξη των αμερικάνικων κόμικς στην Ευρώπη αλλά και τη μεσολάβηση της δεκαετίας του '60, που αγκάλιασε αντικουλτούρες όπως τα κόμικς, αυτά σιγά-σιγά καθιερώθηκαν ως σοβαρό είδος τέχνης.

 

Το Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας ανταποκρινόμενο στην αγάπη των νέων ανθρώπων για τα comics, δημιούργησε το εργαστήριο comic, με στόχο να προσφέρειScan Pic0003 420 x 600 στους σπουδαστές ολοκληρωμένες γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Οι σπουδαστές θα γνωρίσουν την ιστορία του Comic, θα εκπαιδευτούν στο ελεύθερο σχέδιο και το χρώμα με κατάλληλα υλικά, θα κάνουν ειδικά μαθήματα ανατομίας, θα μάθουν τι είναι το "καρέ", τι είναι η "συχνότητα του καρέ", πώς αποτυπώνεται ο "χρόνος" και οι εξελίξεις του, πως στήνεται μια ιστορία πλάθοντας τους χαρακτήρες και το περιβάλλον, πως στήνεται το σενάριο κ.α.

Επίσης θα μάθουν τις κατηγορίες τον ατόμων που δουλεύουν για να εκδοθεί ένα τεύχος όπως ο "Penciler", o "Inker", o "Writer" κτλ.

 

Η διδασκαλία γίνεται απο έμπειρους καθηγητές, απόφοιτους της Α.Σ.Κ.Τ που ασχολούνται αποκλειστικά με το Comic.

Απαραίτητη προυπόθεση για τους σπουδαστές του τμήματος είναι, βασικές γνώσεις στο ελεύθερο σχέδιο και στο χρώμα. Για το λόγο αυτό το Εργαστήριο Καλών Τεχνών δημιούργησε προπαρασκευαστικό τμήμα σχεδίου και χρώματος ειδικά για τους σπουδαστές Comic.

 

Διδάσκονται:

4 ώρες την εβδομάδα: ελεύθερο σχέδιο - χρώμα.

4 ώρες την εβδομάδα: θεωρία του comic - πρακτική.

 

 

Τα σχέδια είναι του καλλιτέχνη Μπάμπη Κούρτη και κάποια ιστορικά στοιχεία από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.