Παιδική Εικαστική Δημιουργία


 

 "δια βίου μάθηση"

 

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Καλών Τεχνών Γλυφάδας δημιουργήθηκε το Εργαστήριο Παιδικής Εικαστικής Δημιουργίας.paidikh2

 

Εκτός από την αγάπη και το ενδιαφέρον που έχουμε για τα παιδιά, πιστεύουμε ότι το Εργαστήριο έρχεται να καλύψει μια ανάγκη που προβάλει επιτακτικά σήμερα στον όλο και περισσότερο μηχανοποιημένο κόσμο που ζούμε. Την ανάγκη που έχει το παιδί να βρει δρόμους έκφρασης και δημιουργίας που του είναι απαραίτητα για την ψυχική του ισορροπία.

 

Η μακρόχρονη πείρα μας στην διδασκαλία της τέχνης στα παιδιά, μας δίνει την δυνατότητα να χαιρόμαστε θαυμαστά αποτελέσματα. Θεωρούμε το παιδί σαν ένα "εν δυνάμει" καλλιτέχνη.paidikh1

 

Γι΄αυτό και την καλλιτεχνική του κατάρτιση την εμπιστευόμαστε σε ειδικούς καλλιτέχνες παιδαγωγούς.

Κοντά μας το παιδί μαθαίνει να "τολμά" να δημιουργεί. Να "βλέπει" το φως και τη σκιά στο σχέδιο, να "νιώθει" τη γοητεία των διαφόρων χρωματικών συνδυασμών στη ζωγραφική, να "αισθάνεται" την έκπληξη από τα τυπώματα που το ίδιο έχει χαράξει, τη χαρά που του δίνει το πλάσιμο στη γλυπτική, την συντροφικότητα στην ομαδική δημιουργία και ακόμα την ανάπτυξη της φαντασίας του στις καλλιτεχνικές κατασκευές.

 

 

Διδάσκονται:

 

Σχέδιο

Γνωριμία των παιδιών με τα υλικά του σχεδίου (μολύβια, κάρβουνα, μελάνη). Σχεδιασμός περγραμμάτων, δημιουργία τριών τόνων, χρήση του άσπρου χρώματος.

 

Διάφορες τεχνικές της Ζωγραφικής

(Κραγιόνια, Μαρκαδόροι, Ακουαρέλα, Τέμπερα, Κόλλες, Κολάζ κλπ). Γνωριμία με τα υλικά και την χρήση τους σε διάφορες επιφάνειες. Βασικά - συμπληροματικά χρώματα, θερμά - ψυχρά.

 

ΧαρακτικήDSC 0023 821 x 1200

Μονοτυπία, χάραξη σε λινόλεουμ και μαλακά ξύλα. Χρήση μελανιών χαρακτικής.

 

Γλυπτική

Γνωριμία με τους όγκους και τα επίπεδα. Χρήση πηλού, σύρματος, γύψου και άλλων υλικών για την δημιουργία γλυπτών.

 

Κεραμική

Κεραμική φόρμας, χρήση πηλού και σμάλτων.

 

Κατασκευές

Δημιουργία τρισδιάστατων κατασκευών απο διάφορα υλικά.

 

Μεικτές τεχνικές

Χρήση διαφόρων υλικών.

 

*Το επίπεδο δυσκολίας του μαθήματος διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.Επειδή πολλά παιδιά λόγω αυξημένων υποχρεώσεων τους στο σχολείο και επιβαρημένου προγράμματος δυσκολεύονται να παρακολουθούν τα μαθήματα όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά, για τον λόγο αυτό λειτουργούν Θερινά Σεμινάρια Τέχνης για Παιδιά.

Φέτος το Θερινό Σεμινάριο Τέχνης κράτησε ένα δεκαήμερο. 17-30 Ιουνίου 2012. Τα παιδιά συμμετείχαν σε καθημερινή βάση, εκτός Σαββάτου και Κυριακής σε μια πανδαισία τέχνης και έκφρασης. Βασική ιδέα του φετινού σεμιναρίου ήταν μια ιστορική διαδρομή της τέχνης από τον πρωτόγονο άνθρωπο μέχρι σήμερα.

Έχοντας αυτή την ιδέα, τα παιδιά έμαθαν βασικά στοιχεία για την πορεία της τέχνης και συγχρόνως δημιούργησαν έργα με όλες τις τεχνικές της Ζωγραφικής, έπλασαν έργα Γλυπτικής, έκαναν Χαρακτική, Κεραμική και καλλιτεχνικές κατασκευές.
paidikh5

 Θα πρέπει γενικά να σημειώσουμε ότι οι μικροί μαθητές μας έχουν επανειλημμένα βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις ζωγραφικής για παιδιά, όπως το 2001, στην 11η Kanagawa Biennial World Children΄s Art Exhibition, όπου ο οκτάχρονος τότε μαθητής μας Σωτήρης Παπαγεωργίου βραβεύτηκε ανάμεσα σε 42.421 παιδιά από 114 χώρες.

Επίσης το 2009 στην Διεθνή Έκθεση Παιδικής ζωγραφικής στην Ξάνθη, πολλοί μαθητές μας βραβεύτηκαν.

 

 

Το Εργαστήριο δέχεται παιδιά ηλικίας 4 έως 13 ετών.

 

Το τμήμα λειτουργεί:

 

Παρασκευή 18.00 - 20.00

Σάββατο 10.00 - 12.00                                                             

 

Δείτε έργα των μικρών καλλιτεχνών εδώ!