Προετοιμασία Α.Ε.Ι. & Α.Τ.Ε.Ι


 

"Το σχέδιο είναι βασικό εργαλείο για την σύλληψη, την επεξεργασία

και την πραγμάτωση μιας ιδέας"

 

Ανέκαθεν το αρχιτεκτονικό σχέδιο αποτελούσε το βασικότερο εργαλείο έκφρασης των δημιουργών. Με τον τρόπο αυτό υπήρχε η δυνατότητα μετάφρασης της ιδέας σε εικονική αναπαράσταση δίνοντας την δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να κατανοήσει της προθέσεις του δημιουργού. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο είναι το σημαντικότερο κομμάτι της αρχιτεκτονικής μελέτης ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής του, το στάδιο δουλειάς και τον προορισμό του. Μπορεί να είναι σχέδια κατασκευής ή σχέδια παρουσίασης, προσχέδια ή οριστικά σχέδια, σκίτσα ή γραμμικά σχέδια που λειτουργούν σε κάθε περίπτωση ως μέσα επικοινωνίας όλων των ενδιαφερόμενων, ειδικών και μη.

 

Η προετοιμασία για τις Αρχιτεκτονικές Σχολές και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα χωρίζεται σε δύο τομείς. Στο Ελέυθερο Σχέδιο και στο Γραμμικό Αρχιτεκτονικό Σχέδιο.

 

Στόχος του τμήματος είναι ο υποψήφιος να προετοιμαστεί κατάλληλα και στους δύο τομείς, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία. Για να επιτευχθεί ο στόχος χρειάζεται χρόνος. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε στους σπουδαστές μας να ξεκινούν την προετοιμασία τους από την Β΄Λυκείου, τόσο στο Ελεύθερο όσο και στο Γραμμικό Σχέδιο και να συμμετέχουν στα εντατικά καλοκαιρινά τμήματα που ξεκινούν μετά τις 15 Ιουνίου κάθε χρόνο.

 

 


02 815 x 176

Ελεύθερο σχέδιο ονομάζεται η διαδικασία σχεδίασης ενός ή περισσότερων αντικειμένων με ελεύθερο χέρι και χωρίς την χρήση οργάνων σχεδίασης. Βασίζεται στην ικανότητα του σχεδιαστή να αντιλαμβάνεται περιγράμματα, όγκους, επιφάνειες και τόνους. Χωρίζεται σε τρία στάδια. Την παρατήρηση και τοποθέτηση της σύνθεσης, τον σχεδιασμό των περιγραμμάτων και επιφανειών βάση των κανόνων σχεδίασης και την φωτοσκίαση με πέντε τόνους. Ο μαθητής ξεκινά με απλές συνθέσεις δύο αντικειμένων και σταδιακά μαθαίνοντας να μετρά σωστά, να σχεδιάζει τις επιφάνειες και τα περιγράμματα, να "βλέπει" και να τοποθετεί τους τόνους, περνά σε συνθέσεις παρόμοιες με αυτές των εξετάσεων. Σε όλη αυτή την επίπονη διαδικασία, οι καθηγητές του Εργαστηρίου βρίσκονται κοντά στον μαθητή για να του δείξουν κατάλληλους τρόπους και εναλλακτικές λύσεις, ούτως ώστε να ολοκληρώσει το σχέδιό του σωστά.Αντίγραφο από σχεδιο2 1 741 x 732

 

 

Διδάσκονται:
    Αναγνώριση - Τοποθέτηση
    Μέτρηση - Μέθοδοι μέτρησης - Σχεδίαση
    Μελέτη Προοπτικής
    Φωτοσκίαση - Τονικότητα (Κλίμακες)

 

 

Δείτε ελεύθερα σχέδια σπουδαστών μας εδώ!

 

 


01 815 x 176

Ως αντικείμενο μελέτης του αρχιτεκτονικού σχεδίου, μέσω του γραμμικού σχεδίου, έχουμε σαν στόχο μας την μετάδοση της εικόνας, την αίσθηση της ατμόσφαιρας και την ποιότητα που μπορεί να προσφέρει το τελειωμένο κτίριο και γενικότερα ο χώρος που θέλουμε να κατασκευαστεί.

Οι μαθητές μέσα από την διδασκαλία του αρχιτεκτονικού σχεδίου έρχονται αρχικά σε επαφή με τα μέσα σχεδίασης, όπου και εξοικειώνονται με την χρήση τους. Στην συνέχεια μέσω των μεθόδων σχεδίασης, τους καλλιεργείται η ικανότητα της γραμμικής απόδοσης των κτιρίων και η απόδοση του ύφους και της αισθητικής που τα διακατέχουν. Μέσα από μια αλληλουχία δράσεων, ο εκπαιδευόμενος ξεκινάει το ταξίδι του στον κόσμο του σχεδίου, χρησιμοποιώντας με τέτοιον τρόπο το μολύβι, τον κανόνα και τον διαβήτη ώστε να φέρει εις πέρας στο ακέραιο τα πρώτα του γεωμετρικά σχέδια. Στην συνέχεια ακολουθεί η σχεδίαση απλών κτιρίων, η απεικόνισή τους σε κάτοψη, όψη και τομή. Τέλος από όλη αυτή την διερεύνηση και με την ορθή χρήση της μαύρης σινικής μελάνης (ραπιδογράφου), ο μαθητής είναι άρτια καταρτισμένος για τις εισαγωγικές εξετάσεις που θα του διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το επαγγελματικό του μέλλον.  katopsi-Model

 

 

 

Διδάσκονται:
     Θεωρία Γραμμικού σχεδίου
     Πρακτική εξάσκηση και χρήση οργάνων  
σχεδίασης 
     Γραμματογραφία
     Επισκέψεις σε χώρους για επί τόπου

πρακτική εξάσκιση.

 

 

 

Δείτε γραμμικά σχέδια σπουδαστών μας εδώ!

 

 


Το τμήμα λειτουργεί:

 

Ελεύθερο Σχέδιο:

Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 21.00

Σάββατο 10.00 - 14.00

 

Γραμμικό Σχέδιο:

Σάββατο 14.00 - 18.00

 

Το "πακέτο" της προετοιμασίας για την Β΄και Γ΄Λυκείου περιλαμβάνει τρείς ώρες Ελεύθερο σχέδιο και τρείς Γραμμικό την εβδομάδα. Γνωρίζοντας την δυσκολία προσαρμογής πολλών μαθητών στο Ελεύθερο σχέδιο, το Εργαστήριο Καλών Τεχνών Γλυφάδας προσφέρει τρείς ώρες επιπλέον την εβδομάδα μάθημα ελευθέρου σχεδίου, χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση*.

 

*Η προσφορά ισχύει εφόσον επιλεχθεί όλο το "πακέτο".