Αγιογραφία

 


 

Ίσως θα ήταν ορθότερο το τμήμα αυτό να ονομαζόταν Εργαστήριο Ορθόδοξης Λειτουργικής Εικονογραφίας. Η τέχνη των εικόνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Εκφράζει με τον πιο εναργή και άρτιο τρόπο τα δόγματα και τις αξίες της.


agiografia1Στο διάβα των αιώνων οι καλλιτέχνες αγιογράφοι  εικονογράφοι μας χάρισαν ανεπανάληπτα αριστουργηματικά έργα που θαυμάζονται παγκοσμίως. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι συγχρόνως τα έργα αυτά, είναι αντικείμενα τιμής, προσκύνησης και αγάπης μοναδικής από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.


Η Εικόνα για την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ζωγραφιά. Η παιδαγωγική και λατρευτική ιδιότητα της, έχει πολύ ευρύτερη σημασία και ποιότητα από το να κεντρίζει και να φωτίζει απλά και μόνο την ευσέβεια των πιστών. Η εικόνα δεν είναι μια απλή απεικόνιση αγίων μορφών ή ρομαντική ανάμνηση γεγονότων που σφράγισαν την πορεία του Χριστού στη γη και των Αγίων Του.


Δεν είναι ακόμα μόνο σύμβολο πίστης και αγάπης προς τον Θεό. Εικόνα είναι μία πραγματικότητα που καλείται ο πιστός να βιώσει, να ζήσει, να βάλει μέσα του για να αναδειχθεί με την σειρά του εικόνα και όμοιος της Τριαδικής Θεότητος. Η παρουσία μας στη γη και στην εκκλησία Του Χριστού εικονίζει την υπέρτατη πραγματικότητα του Θείου.

 

Σαν ενεργά μέλη της εκκλησίας, με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα προσπαθούμε να μεταδώσουμε τη γνώση και την εμπειρία που οι σπουδές, η μακρόχρονη πείρα αλλά προπάντων η χάρη του Θεού μας έδωσε.

 

Μιχαήλ Αγγελάκης

ζωγράφος, υπεύθυνος τμήματος

                                                                                              

Διδάσκεται η παραδοσιακή τεχνική των φορητών εικόνων:  

Αγιογραφικό σχέδιο

Προετοιμασία του ξύλου

Χρύσωμα της εικόνας

Τεχνική της αυγοτέμπερας κα.

 

Το τμήμα λειτουργεί:

 

Τρίτη 10.00 - 13.30                                                                   

 

Δείτε έργα σπουδαστών μας εδώ!